perjantai 23. toukokuuta 2014

Kesälähiluomuruokaa pihan reunalta

Eilen keräsin nokkosia vanhempien pihan reunoilta, joten tämän päivän ruoka oli täyttä kesää: nokkoslättyjä äidin tekemän minttusiirapin kanssa sekä fetasalaattia äidin ruohosipulilla ja omalla basilikalla (yleensä syön kesän aikana fetasalaattiöverit niin, ettei syksyllä oikein enää maistu). Lisänä oli edellisen päivän tähteeksi jäänyttä itse tehtyä pastaa avokadososessa. Köyhäilyä ja tähteitä parhaasta päästä! (No okei, ei meillä kaikki ruuat oo luksusta. Lounaaksi sitten syötiinkin muun muassa keitettyjä porkkanoita, mut lapset nyt vaan rakastaa keitettyjä porkkanakiekkoja. Ja mä kans.)Nokkoslätyt on yllättävän vaivattomia tehdä. Helpotin omaa hommaa sen verran, että valitsin jo kerätessä pelkät lehdet. Silloin nokkosia ei tarvitse sisällä perkata ollenkaan. Tässä meidän tän päivän lättyjen ohje:

Ryöppää nokkoset:
Huuhtelin ensin lävikössä hiekat tms. pois. Sen jälkeen keitin runsaassa vedessä noin viis minuuttia. Huuhtelin vielä varmuuden vuoksi, koska lävikkö oli alkuhuuhtelussa täysi.

Lättytaikina:
Murskaa sauvasurvimella nokkoset ja tilkka maitoa (tai vettä). Käytin tällä kertaa kolmasosan kuvissa näkyvistä tuoreista nokkosista ja pakastin loput ryöpättynä.
Vatkaa sekaan kananmuna.
Mittaa kuppiin jauhoja kaksinkertainen määrä kananmunaan verrattuna.
Mittaa kuppiin maitoa (tai vettä) kaksinkertainen määrä jauhoihin verrattuna.
Vatkaa ensin maito (tai vesi) taikinaan ja sen jälkeen jauhot.
Lisää suolaa maun mukaan ja halutessasi ripaus sokeria.
Lisää öljyä jos haluat (helpottaa paistamista).

Paista lättypannulla öljyssä tai voissa. Tänään käytin öljyä, koska on arki – vaikka vähän juhlalta tuntuukin. Hankala sanoa kuinka monen hengen taikina tämä oli, mutta tuollaiset rasmusnallemaiset kolme kekoa näillä määrillä tuli.
Näemmä päivitän blogia nyt arjen pikkujutuilla, ruualla ja tuunauksilla. Oikeasti pään täyttää kuitenkin piha, piha ja piha. Se vain on niin raiviona, ettei sitä oikein voi järkevästi kuvata. Palaan asiaan, kun rakennustyöt etenevät. Maatyöt on joka tapauksessa suurimmaksi osaksi tehty, ja mieltä lämmittää, että meidän pihalla on nyt kivi: suuri laakea istuskelukivi lapsille, ja tietty kelle vaan. Semmoisia aarteita meidän pihatie kätki sisälleen, kun sitä kaivurilla ruopsutti.

2 kommenttia: